Soms kom je op een kruispunt in je leven waar keuzes grote gevolgen hebben. Remko Brilman nam in 2001 zo’n cruciale carrière beslissing. Staande in de lift en hevig in dubio, bleek de beproefde ‘kop of munt methode’ verhelderend; daar waar kop viel, verkoos hij munt. Hij ruilde veiligheid in voor een waagstuk en nam afscheid van zijn vaste baan als beoogd manager binnen de branchevereniging voor metaal.

Bezield door eerdere ontmoetingen met de markante, groene ondernemer Eckart Wintzen, besloot Remko te doen waar hij goed in is: creëren vanuit het niets. Eckart bood, vanuit zijn Bosschuur, een wereld aan inspiratie met zijn unieke manier van denken en zijn uitdagende blik op ondernemerschap. Het was hij die een systeem had ontwikkeld voor videoconferencing. Remko heeft videocommunicatie tot bloei gebracht tot wat Videobutler vandaag de dag is.

Door een samenloop van omstandigheden zijn sociaal ondernemerschap en techniek samen gekomen. Remko zag in een complicatie een uitkomst: 80% van de videoconferences gaat namelijk van start met verstoringen. Zijn oplossing om een ‘mannetje’ te leveren bij de techniek zorgde voor probleemloze communicatie. Het ‘mannetje’ kreeg een treffende naam: Videobutler.

Als persoonlijke assistenten leverde het groeiend aantal Videobutlers vanuit huis doeltreffend hun diensten. Sterker nog, het werken vanuit huis bracht een scala aan voordelen met zich mee: geen reistijd, verlichting van de milieudruk en flexibele werktijden.

Uitzonderlijk was zijn idee om te werken met mensen met een fysieke beperking. Vaak krijgen zij niet de kans om buitenshuis werk te vinden. Een bedroevend fenomeen volgens Remko om zoveel talent en gedrevenheid buiten onze samenleving te sluiten.

Daarom bouwde hij voor de Videobutlers zijn kantoor uit met thuislocaties. De uitgelezen plek waar zij beschikken over de beste voorzieningen.

Duurzaamheid was geen sociaal wenselijk antwoord voor Remko. Maar een weloverwogen keuze die is ontstaan uit de overtuiging om daadwerkelijk ‘social impact’ te kunnen maken.

De unieke waarde van de Videobutler bewijst zich dagelijks. Met toewijding en gedrevenheid worden er jaarlijks 20.000 virtuele vergaderingen georganiseerd. In het verhaal van Remko spelen de Videobutlers de heldenrol. Maar als je luistert naar de Videobutlers zelf, voelen juist zij zich door Remko gezien en geholpen. Laten we stellen, er kunnen geen helden genoeg zijn om elkaar support te bieden. Op welk vlak dan ook in onze samenleving.

De kunst van het kunnen omdenken werkt. Iedere beperking biedt kansen. Werelds werken kan lokaal. En hoogwaardige techniek kan menselijk worden begeleid. Volgens Remko had hij dit verhaal van tevoren niet kunnen bedenken. Maar het blijkt een gave te zijn om invulling en betekenis te geven aan het toeval.

Lees meer over onze missie en visie