Dankzij een toename aan mobiel werkende personeelsleden is videovergaderen een nuttige manier om te communiceren met elkaar. Steeds meer bedrijven maken dan ook gebruik van videoconference oplossingen. Echter stelt videovergaderen andere regels aan beveiliging dan telefonisch of face-to-face vergaderen. Is videovergaderen wel veilig voor zakelijke gebruikers?

AVG en veilig videovergaderen

Door de nieuwe AVG wet is de bescherming van persoonsgegevens en het beveiligen van bedrijfsinformatie van groot belang geworden. Aangezien video, audio en informatie met een videoconference verstuurd wordt via het internet, zijn veel bedrijven in verband met potentiële veiligheidsrisico’s terughoudend geworden. En dat is hun goed recht, want als privacy en beveiliging belangrijk voor u zijn, dan is het wel zaak alle details te kennen.

Afluisteren, onderscheppen en saboteren niet mogelijk

Net als andere IT-diensten proberen hackers bij een videovergadering het online verkeer te onderscheppen. Videoconference-oplossingen gebruiken standaard streamingprotocollen en die zijn in potentie kwetsbaar voor aanvallen. Dit betekent dat het onderliggende netwerk – en beheerbeleid – de beveiliging voor hun rekening moeten nemen.

Ook de versleuteling van videoverkeer is cruciaal. Niet alleen de encryptie tijdens het transport, maar ook bij het eindstation (vergaderruimte of persoonlijk apparaat) is van groot belang. Het encryptieprotocol TLS (Transport Layer Security ) zorgt ervoor dat applicaties kunnen communiceren over een netwerk zonder dat er wordt afgeluisterd en gesaboteerd.

Veilig videovergaderen als gebruiker

Onwetendheid en gebrek aan kennis van een gebruiker is een belangrijke bron voor privacygevoelige issues en datalekken. U kunt uzelf en uw collega’s voorbereiden op veilig videovergaderen door te letten op de volgende aandachtspunten:

  • Bespreek tijdens een videoconference geen gevoelige of geheime informatie, tenzij zeker is dat de beveiliging (zoals encryptie) optimaal is ingesteld.
  • Kies voor een ruimte dat u kunt afschermen wanneer het gaat om gevoelige content.
  • Weet met wie u verbinding maak en wanneer de vergadering wordt opgenomen.
  • Let op het aantal deelnemers tijdens de vergadering, dit aantal wordt in beeld getoond.

Videobutler

Videobutler is  ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd en levert hoogwaardige videoconferencing apparatuur van Cisco, Polycom en Microsoft. De Videobutler zorgt er vervolgens voor dat alles veilig en op rolletjes loopt. Een perfecte combinatie. Wilt u meer informatie ontvangen over videovergaderen en de veiligheid hiervan? Neem contact met ons op of kom langs in onze showroom in Amsterdam.

MEER WETEN?

Wilt u meer weten over de diensten van Videobutler? Wij komen graag u de mogelijkheden laten zien.

Afspraak maken

Contact

Videobutler
Science Park 402
1098 XH Amsterdam
The Netherlands

T +31 (0)20-7231000